Zemk.mk – Блог

Posts in the cloudflare category

Што е CloudFlare?

При креирање на Веб страници, независно дали динамички (сопствена скрипта, WordPress, Joomla…) или статичка HTML страница, искусниот девелопер секогаш ја има на ум оптимизираноста на страницата, како истата побрзо би се вчитувала на уредите на посетителите. Брзината на страницата покрај тоа што ги прави вашите посетители позадоволни, влијае и на SEO или позицијата на Вашата веб страница на Google и другите пребарувачи какви што се Yahoo, Bing, Yandex…

Покрај оптимизираноста на кодот и мултимедијалните фајлови на страницата и нејзино кеширање од страна на серверот или софтверски алатки, бесплатно ви е достапен и CloudFlare, мрежата за дистрибуција на содржина.

CloudFlare е глобална мрежа за дистрибуција на содржина или CDN. Со активирање на CloudFlare за вашата Веб страница, овозможувате нов слој на кеширање на содржина која ќе биде дистрибуирана глобално преку мрежата од сервери кои ги користи компанијата, а е најблиску до посетителот на вашата страница за што поголема брзина.

tsf

Како да активрам CloudFlare за мојата страница?

  • За да користите CloudFlare најпрво потребно е да креирате кориснички профил на сервисот. Регистрацијата можете да ја направите на следниот линк.
  • Откако успешно ќе се регистрирате и најавите потребно е да ја додадете вашата страница со кликање на копштено „Add а Site“.

cloudflare-step-1

  • Ќе бидете пренасичени на нова страница каде е потребно да го внесете вашиот домен. Доменот го внесувате без https или www и кликате на копчето „Add site“.

cloudflare-step-2-png

  • По внесување на доменот следува избор на пакет (претплата) за вашата Веб страница. CloudFlare нуди четири пакети од кои три се премиум или со месечна претплата, а еден е бесплатен. Пакетите се разлукуваат меѓу себе со одредени можности и функционалности, но сепак основниот, бесплатен пакет нуди се што Ви е потребно за почеток. Го избирате пакетот и кликате на копчето „Continue“.

cloudflare-step-3

Следно, CloudFlare ќе се обиде да ги повлече вашите DNS записи од вашиот хостинг во Земи.мк. По комплетирање на овој чекор од процедурата за оптимизирање на вашата Веб страница со користењето на CDN, можете да ги проверите истите и доколку одреден запис недостасува да го додадете (најчесто нема потребна од ваша интервенција). Штом утврдите дека сè е во ред, кликате на копчето „Continue“ по што ќе бидете пренасочени на последниот чекор.

cloudflare-step-4

По добиена потврда дека вашата страна е успешно додадена во работната табла на CloudFlare ќе добиете именски опслужувачи кои ќе биде потребно да ги поставите на вашиот домен, а со тоа да го комплетирате активирањето на CloudFlare. Како да извршите пормена на именските опслужувачи со помош на сервисот на Zemi.mk може да прочитате на следниот линк. За крај кликате на копчето „Done, check nameservers“.

cloudflare-step-5

Некогаш е потребно по кликање на копчето за комплетирање на процесот да почеткате до 24 часа за целосно пропагирање на новододадените именски опслужувачи.

За максимални перформанси изберете некој од хостинг пакетите на Земи.мк кои доаѓаат со SSD/NVMe дискови и најмоќниот Веб сервер LiteSpeed.