Zemk.mk – Блог

Posts in the Инфо category

Zemi.mk 2023 Wrapped

Еве сме на крајот од уште една успешна година!

Почитувани корисници, Сакаме да ги споделиме со вас клучните моменти кои ја одбележаа нашата 2023 година и го подобрија вашето искуство со нашите услуги за хостирање и регистрација на домени.

1. Целосна транзиција кон „Cloud“ инфраструктура
Со гордост можеме да кажеме дека во 2023-та целосно се преселивме на „Cloud“ инфраструктура. Сите споделени Pro пакети користат јавна „Cloud“ инфраструктура од Linode, OVH и AWS, обезбедувајќи супериорни перформанси и доверливост.

2. Историски најниска цена за регистрација на .mk
На наше големо задоволство, годинава ја намаливме цената за регистрација на .mk домени на најниската во историјата, од само 399 денари.

mail-13. Неограничен простор со Worgen Pro Unlimited
Оваа година за првпат го претставивме Worgen Pro Unlimited, хостинг план со неограничен простор за складирање. Ова ви овозможува слободно да ги проширите вашите онлајн проекти без да се грижите за ограничувањата на просторот.

mail-2

4. Креирање на ВИКИ – ВИ за предлог на слични доменски имиња
Ја лансиравме ВИКИ, нашиот ВИ асистент кој ви помага со предлагање слични домени кога вашето посакувано име веќе не е достапно. На овој начин го олеснуваме процесот на пронаоѓање на совршен домен за вашите потреби.

mail-3

5. Соработка со WordPress заедницата преку WordCamp Скопје 2023
Бевме исклучително среќни поради можноста да соработуваме одблиску со .mk WordPress заедницата преку спонзорирање на WordCamp Скопје 2023. Ова ни овозможи да ја поддржиме локалната WordPress заедница и да споделиме знаење.

mail-4

6. Раст на нашата страница на LinkedIn
Со мало задоцнување годинава конечно креиравме и LinkedIn страница за Zemi.mk, која на наше задоволство расте се повеќе од ден на ден. Следете не за најновите вести, совети и информации од светот на Веб хостингот и регистрацијата на домени.

Дополнително оптимизирајте ја вашата WordPress веб страница со Redis кеширање.

Пред да започнете со активирање на Redis кеширањето појдете во Select PHP Version алатката на cPanel и осигурајте се дека Redis и Memcached екстензиите се вклучени.

За почеток најавете се на cPanel и отворете ја Redis алатката па кликнете „Start“. По стартување ќе ви биде генерирана порта и лозинка.

redis-zemi-mk

Откако ќе ги добиете овие податоци, отворете ја вашата WordPress контролна табла, и доколку сѐ уште не сте, инсталиеајте го LiteSpeed Cache плагинот. (https://wordpress.org/plugins/litespeed-cache/)

По инсталација на LiteSpeed Cache плагинот, отворете ги подесувањата и појдете во Object табот и кликнете на ON за да го вклучите.

litespeec-cache-redis-zemi-mk

Во подесувањата изберете Memcached или Redis, во нашиот случај Redis и внесете ги деталите кои ги добивме претходно. Полете за косирничко име (Username) оставете го празно и кликнете „Save changes“.

redis-za-wordpress-lscache-zemi-mk

Доколку подесувањето е успешно во делот „Connection test“ ќе се испише „Passed“.

connection-test-redis-zemi-mk

Оптимизацијата на WorsPress страница бара техничко познавање. Но, во продолжение неколку дополнителни едноставни совети кои можете да ги проследите и без вашиот веб девелопер.

Кога го имате подесено Redis или Memcached кеширањто преминете на бришење на непотребни плагини. Голем број на плагини можат значително да го забават вчитувањето на секоја WordPress страница. Постојат додатоци како UsageDD и Plugins Garbage Collector кои можат да ви помогнат при пронаоѓање на проблематични плагини и процеси.

Овозможете CloudFlare за вашата страница. Како да активирате CloudFlare можете да прочитате на следната објава https://zemi.mk/blog/kako-da-aktiviram-cloudflare/

Актвирајте Gzip Compression. Ова можете да го сторите преку „Optimize Website“ алатката на cPanel или со додавање на следните правила во вашиот .htaccess фајл:

<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

# Remove browser bugs (only needed for really old browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent
</IfModule>
<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file \.(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
</ifModule>

 

Оптимизирајте ги сликите на вашата страница. За тоа може да искористите додаток каков што е Smush – Optimize, Compress and Lazy Load Images.

Оптимизитајте ја WordPress датабазата со WP-Optimize додатокот.

Смалете (minify) ги JS и CSS фајловите со користење на плагинот Autoptimize

За проверка на перформансите на вашата страница во процесот на оптимизација можете да користите сервиси како:

https://gtmetrix.com
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
https://tools.pingdom.com

Искористете го вашиот купон за попуст од нашиот WordCamp Skopje флаер во следните 30 дена и добијте попуст од 90% на новит „Tauren WCSK Pro“ пакет, со зголемени LVE ограничувања од стандардниот „Tauren Pro“ пакет.

Секој корисник ќе може купонот да го искористи само еднаш. Нарачка на втор пакет со истиот купон ќе биде рефундирана, а пакетот суспендиран.

Купонот е наменет само за нови корисници. На „WCSK Pro“ пакет нема да може да бидат хостирани домени кои веќе биле хостирани во мрежата на Земи.мк. Доколку се утврди дека домени кои веќе биле хостирани во Земи.мк се хостираат на новозакупен „WCSK Pro“ пакет истиот ќе биде суспендиран, а средствата рефундирани.

Земи.мк го задржува правото да оневозможи купон доколку е забележана негова злоупотреба.

Запознајте ја ВИКИ, Вештачка Интелигенција за Креирање на Имиња интегрирана во платформата на Zemi.mk, која генерира нови идеи за домени базирани на вашето пребарување. ВИКИ користи вештачка интелигенција која им олеснува на нашите клиенти да го пронајдат совршениот домен за нивниот бизнис.

ВИКИ се вози на OpenAI и користи напредни алгоритми и „NLP“ за да предложи домени кои се релевантни, се помнат лесно и се слободни за регистрација.

Со ВИКИ, можете да добиете нови и уникатни идеи за домени за кои можеби порано воопшто и не сте размислувалe. Дополнително, предлага и алтернативни екстензии на домени и ја проверува достапноста на доменот во реално време, заштедувајќи ви време и труд.

Се надеваме дека ВИКИ ќе го олесни начинот на кој нашите клиенти бараат домени, правејќи го процесот побрз, полесен и поефикасен.

ВИКИ е достапна преку страницата за пребарување на домени: https://zemi.mk/search.aspx

Cloud технологијата е органски развој на традиционалната серверска инфраструктура како одговор на сѐ поголемите и софистицирани барања на корисниците и бизнис заедницата која е во постојана потрага по нова, добро организирана и безбедна IT инфраструктура.

Со особено задоволство би сакале да ве имформираме дека во 2022 година целосно ја завршивме трансформацијата на нашата серверска инфраструктура и извршивме речиси целосен трансфер на услугите на Јавна Cloud инфраструктура, што претставуваше и стратешка заложба на нашата компанија.

Па така, вашите веб страници хостирани на споделените (shared) хостинг пакетите од Zemi.mk (со исклучок на МК пакетите) сега во целост ги користат придобивките од Јавната Cloud инфраструктура на едни од водечките светски Cloud провајдери: Linode, OVHCloud и Amazon AWS, а во блиска иднина и Google Cloud, Microsoft Azure и Digital Ocean.

Кои се предностите на Cloud инфраструктурата во однос на традиционалната?

1. Сигурност: Провајдерите на Јавни Cloud услуги поседуваат повеќе дата центри и дополнотелни робустни системи за заштита кои обезбедуваат највисоко ниво на достапност на вашите Веб страници дури и во случај на хардверски дефект. 

Во случај на проблем, вашите Веб страници и останати податоци автоматски ќе бидат префрлени на нови хостинг системи без пречки и даунтајми. На традиционален Веб сервер, неисправен диск може да предизвика слаби перформанси или загуба на податоци. Но, ова не е случај со Cloud провајдерите кои ги користиме.

2. Безбедност: Провајдерите на Јавни Cloud услуги инвестираат многу во безбедносни мерки за заштита на податоците. Тие нудат напредни безбедносни мерки, какви што се енкриптирање и повеќе слоеви на безбедност.

3. Скалибилност: Ова е од особена важност за споделени (shared) хостинг услуги. Можноста брзо, ефикасно и лесно да се изврши алокација на серверски ресурси на минимум го сведува ризикот од пекин на вашите услуги поради преоптовареност на серверите или истиот воопшто не постои.

На почетокот на новата 2023 година, со трансферот и на последните акаунти на Cloud, ќе ви посакаме топло добредојде на Облакот! ☁️

Споделените „Pro“ Веб хостинг пакети од Zemi.mk можете да ги погледнете на следниот линк: https://zemi.mk/hosting.aspx

Цената за обнова за .mk домени од 01.07.2022 ќе биде зголемена за 18%, на 649 денари, за една година.

Земи.мк продолжува да биде домен регистрар и Веб хостинг провајдер со најповолни цени и услови во однос на врвниот квалитет на услугите кои го уживаат илјадниците наши корисници, на што, како тим, сме особено горди.

Промената на цената по цели 7 години се должи на зголемените трошоци за испорака на услугите и, одржување и унапредување на квалитетот на истите.

Цената од 649 денари се однесува на обнова на .mk домени за една година. Цените за обнова на повеќе години наскоро ќе бидат објавени на следниот линк: https://zemi.mk/domain.aspx

Споделен или „shared” веб хостинг е услуга за хостирање на веб страници која овозможува поголем број на страници да го користат истиот сервер.

Можеби се прашувате зошто некој би го правел тоа? Одговорот е едноставен: помали трошоци.

Серверот може да биде домаќин на повеќе од една веб страница. Па така, со користење на серверските ресурси од различни корисници трошоците за одржување на серверот значително се намалуваат.

Пред да нурнеме во повеќе детали за споделеното веб хостирање, најпрвин да видиме како всушност функционираат серверите и хостингот.

Како работи еден веб хостинг сервер?

Наједноставно објаснето, секој пат кога ќе внесете URL во вашиот прелистувач, тој бара да го најде серверот на кој бараната веб страница е зачувана или „хостирана“. Откако прелистувачот ќе го лоцира серверот, испраќа HTTP барање до истиот, а како повратна информација добива податоци кои се прикажуваат во вид на веб страница.

Со споделениот веб хостинг, процесот опишан погоре е речиси идентичен. Единствената разлика е во тоа што еден сервер е одговорен за хостирање на податоците за повеќе веб страници.

Замислете го споделениот веб хостинг како воз со повеќе вагони. Вагоните се веб страниците, а самиот воз е серверот.

Иако сте на истиот воз, вашиот превоз се разликува од останатите патници. Она што е заедничко е што ја користите истата локомотива за да стигнете до вашата дестинација, но имате флексибилност и слобода за уникатно патување и искуство.

Споделеното веб хостирање е најекономичната опција меѓу сите решенија за веб хостинг, поради што го претпочитаат и најголем број од корисниците.

За кого е наменет споделениот веб хостинг?

Овој тип на хостинг е идеален за блогови, корпоративни веб страници, информативни веб страници, почетници во развој на веб страници, корисници на WordPress и онлајн продавници кои штотуку почнуваат да го градат своето онлајн присуство. Споделувањето на сервер значи дека вашата веб страница сè уште не е во фаза во која опслужува голем на посетители, не хостира видеа или има потреба од огромен месечен сообраќај.

Кои се придобивките од споделениот хостинг?

Заедничкото хостирање е едно од најпопуларните решенија во понудата на Земи.мк. Секако, за тоа постои и добра причина.

Ајде да видиме некои од придобивките што го прават споделениот веб хостинг омилен меѓу корисниците.

Економично решение.

Никој не сака да инвестира многу пари во градење на својата веб страница, блог или е-продавница. Споделениот вен хостинг ви овозможува да ја добиете хостинг услугата што ви треба за само дел од цената кога би хостирале на дедициран сервер, бидејќи другите корисници истотака придонесуваат за одржување на серверот.

 

Лесен за користење, без потреба од претходно искуство.

Хостирањето на веб страница кога немате претходно искуство може да звучи како тешка задача. Споделениот веб хостинг е креиран за да се поедностави и поставувањето и управувањето со податоците за вашата веб страница.

Откако ќе закупите некој од основните веб пакети од Земи.мк, добивате пристап до вашиот „cPanel“, веб-базиран комтролен панел, кој важи за еден од најинтуитивните и лесни за користење, преку кој ќе можете да управувате со речиси секој аспект од вашето онлајн присуство, од креирање и проверка на вашата деловна мејл адреса, до управување со вашиот .mk домен.

Во моментот на пишување на оваа објава, а најверојатно и во годините кои доаѓаат WordPress останува на врвот на најкористени платформи за изработка на Веб страници. Епитетот „крал“ на Веб просторот не го добил бадијала. Долга е листата придобивки кои доаѓаат со користењето на овој CMS (Content management system). Еве дел од нив.

 

  • WordPress е бесплатен

WordPress е бесплатен софтвер. Тоа значи дека можете слободно да го преземате, инсталирате, користите и менувате за да одговара на вашите потреби. Можете да го користите за да креирате секаков вид веб страници.

Додека самиот софтвер на WordPress е бесплатен, ви треба домен и веб хостинг за да го инсталирате. За таа намена погледнете ги нашите основни хостинг пакети кои се оптимизирани за WordPress.

Домен е адресата на вашата веб страница на интернет, она што вашите корисници го пишуваат во лентата за адреси на нивниот прелистувач за да пристапат до вашата веб-страница (на пример, zemi.mk).

Веб хостингот е пак простор на сервер кој е достапен 24/7, каде што се чуваат сите фајлови и бази на вашата веб-страница.

 

  • WordPress е лесен за користење

И покрај тоа што е најфлексибилна и најмоќна платформа, WordPress е прилично лесен за користење за почетници.

Доаѓа со едноставна контролна табла со различни опции наведени во страничната лента. Можете лесно да креирате објави и страници, да го менувате изгледот на вашата веб страница, да додавате менија за навигација и многу повеќе.

 

  • WordPress може целосно да се прилагоди на вашите потреби

Најголем дел од корисниците на WordPress не се ниту веб дизајнери, ниту програмери. Всушност, повеќето почнуваат да користат WordPress без никаква претходна техничка подготовка.

WordPress е совршено решение за новајлии бидејќи има илјадници бесплатни теми (готови дизајни за вашата веб страница) од кои можете да изберете. Постои совршена тема на WordPress за речиси секој вид веб страница (без разлика дали е блог, корпоративна страница или продавница).

Темите на WordPress се лесни за приспособување бидејќи многу од нив доаѓаат со сопствен панел со опции што ви овозможуваат да ги менувате боите, да го прикачите вашето лого, да ја менувате позадината, да создавате прекрасни слајдери и вистински да го приспособите на вашите потреби, без воопшто да пишувате код.

 

  • WordPress е безбеден за користење

WordPress е сериозно развиван во поглед на зачувување на безбедноста на вашата веб страница.

Сепак, постојат голем број на плагини кои дополнително можат да ја зголемат безбедноста на страниците изработени во WordPress, како што се WordFence, Securi и други.

Зад WordPress стои силна заедница од илјадници корисници, програмери и мали бизниси. Како заедница, сите тие гарантираат дека WordPress е тука да остане на долги патеки.

Земи.мк, годинава за првпат јавно ја објави Годишната анализа на пазарот со .мк домени за 2021 година.

Анализата покажа дека бројот на новорегистрирани домени во 2021 година изнесува 3.387, или 9.3 домени дневно.

Најчесто користен збор во македонските .mk домени е зборот „hotel“, по кој следуваат „park“, „grad“, „plus“, „sistem“… Најдолгиот .mk домен има 39 карактери, а во просек еден .mk домен е долг 12.5 карактери. Просечната старост на еден .mk domen 5.6 години, а најстариот има 18 години и 8 месеци.

Во однос на демографијата, 62.2% од сите .mk домени се регистрираат од Скопје, додека останатите 37.8% од внатрешноста. Во топ 5 градови од каде се регистрираат најмногу .мк домени покрај Скопје се наоѓаат Охрид, Битола, Тетово и Струмица. Кога е половата структура во прашање, овде постои значителна нерамномерност, па така дури 71.2% од регистрантите на .mk домени се мажи.

Повеќе детали од анализата можете да погледнете на инфографикот подолу.

zemimk-analiza-2021-infografik