Zemk.mk – Блог

Posts in the wordpress category

Кога извршувате апликација, скрипта, плагини, па дури и прикачувате датотека или тема преку PHP (WordPress или некоја друга скрипта), понекогаш може да се соочите со грешка кога ќе надмините некое ограничување поставено од вашиот веб-сервер. Во овој туториал ќе научите како да ја поправите грешката со зголемување на максимално дозволената големина за прикачување на датотеки upload_max_filesize преку вашиот Zemi.mk cPanel.

За да го направите ова најпрво најавете се на вашиот Zemi.mk cPanel потоа во делот Software избирате MultiPHP INI Editor:

cpanel-max-upload-filesize-cekor-1

Следно од листата го избирате доменот за кој сакате да ја промените вредноста на upload_max_filesize:

cpanel-max-upload-filesize-cekor-2

По избор на доменот во долниот дел од отворената страница барате upload_max_filesize, од десно ја внесувате новата посакувана вредност и за крај кликате „Apply“. Буквата „М“ означува мегабајти (Mb).

cpanel-max-upload-filesize-cekor-3

Доколку сеуште имате проблем при прикачувањето на датотеки обидете се со промена на upload_max_filesize преку .htaccess фјалот. Туторијалот за промена на upload_max_filesize  преку .htaccess можете да го прочитате на следниот линк.

Добредојдовте во уште еден туторијал за тоа Како да промените WordPress тема преку „myphpadmin“ брзо и лесно.

Пред да започнеме со промена на тема најпрво треба да ја најдеме локацијата каде вашата WordPress страница е инсталирана. Доколку сеуште немате инсталирано WordPress тоа можете да го направите брзо и едноставно со следење на упатството од следниот линк.

Промена на WordPress тема преку „myphpadmin“ е толку едноставно што целата процедура е во два чекори.

Чекор 1 – Oтворете „File Manager“

Отворето го фајл менаџерот „File Manager“ од вашиот Zemi.mk cPanel контролен панел.

myphpadmin-step-1

Првото нешто што треба да направите е да го пронајдете името на вашата база на податоци од WordPress страницата за која сакате да промените тема. За да го направите ова, одете до „File Manager-от“, отворете ја датотека wp-config.php во вашиот директориум public_html. Најдете го најдете името на базата што вашата веб страница ја користи со брање на редот со код каде има напишано DB_NAME:

myphpadmin-step-2

Додека сме во „File Manager-от“ следно ќе ја отвориме локацијата на директориумите каде се поставуваат фајловите од темите кој се достапни на вашата WordPress инсталација. За да го направиме ова потребно е да влеземе во директориумот со следната патека /wp-content/themes. Овде ќе ги најдете сите достапни теми кои можат да бидат активирани на вашата WordPress страница. Ќе претпоставиме дека сакаме да ја активираме темата „newsport“.

myphpadmin-step-3

 

Чекор 2 – Oтворете „myphpadmin“

Следен чекор што треба да направите е преку cPanel контролниот панел на Zemi.mk, најдете ја алатката „myphpadmin“ и отворете ја.

myphpadmin-step-4

Откако ќе влезете во „myphpadmin“ од лева страна ќе ви бидат излистани сите бази на податоци кои ги имате креирано преку вашиот хостинг. Со инсталација на WordPress автоматски се креира базата потребна за работа. Ја наоѓате базата со исто име од DB_NAME од чекор еден и кликате на знакот „+“. Со кликање на плусот ќе се отворат сите табели креирани во таа база, ја наогате табелата „wp_options“ и ја избирате истата со кликање на неа. Потоа низ колоните ги барате „template“ и „stylesheet“ редовите за кои ќе имате вредност иста со името на моментално активната тема:

myphpadmin-step-5

Тоа што треба следно да се направи е да кликнете два пати на името на темата кое во моментов е внесено во табелата и да го заменет со името на темата која сакате сега да ја активате. Во случајов „newsport“.

myphpadmin-step-6

За зачувување само кликнете надвор од текстуалното поле.

Честитки, сега вашата WordPress тема е променета.

Доколку сакате да знаете како да активирате нова тема преку самата WordPress платформа проследете го упатството на следниот линк.

Овој туторијал ќе Ви помогне при инсталацијата и активирање на WordPress тема. Инсталацијата на темата може да биде на два начини и тоа: со избор од каталогот на теми преку самиот WordPress или, со прикачување на тема која ја имате купено од трета страна. За избор на платени премиум теми советуваме да разгледате на ThemeForest или TemplateMonster.

Најпрво ќе го објасниме процесот за инсталација на тема од каталогот на теми на WordPress.

Чекор 1

По успешна најава на администраторскиот дел од WordPress од менито од лева страна избирате Appearance->Themes или доколку е на македонски јазик Изглед->Теми.

wordpress-tema-chekor-1

Чекор 2

Ова ќе ве однесе во делот „Appearance“ или на македонски „Изглед“ на WordPress каде се листаат моментално инсталираните теми на вашиот WordPress. За да додадете нова тема избирате „Add New“. Ова копче најчесто е најдолу.

wordpress-tema-dodadi-tema-chekor-2

 

Чекор 3

Овде можете да пребарувате тема со користење на „Feature filter“ напредниот филтер и за крај избирате „Apply Filters“. Следно ќе ви се излистаат темите филтрирани според избраните карактеристики во филтерот претходно. Откако ќе ја изберете темата која ви се допаѓа кликате „Install“.

wordpress-tema-dodadi-tema-chekor-4

 

Чекор 4

Инсталацијата на темата може да потрае зависно од тоа колку е истата голема. Откако темата ќе се инсталира потребно е да ја активирате со кликање на копчето „Activate“.

wordpress-tema-dodadi-tema-chekor-5

Сега темата е активна и можете да продолжите со нејзино користење.

 

Што да направите доколку веќе имате купено тема и сакате истата да ја прикачите и активирате на вашата WordPress страна?

Доколку веќе сте купиле тема и истата ја имате на вашиот локален компјутер потребно е да ја прикачите и активирате. Првиоте два чекори се исти како претходно поради што нема да ги повторуваме.

Чекор 3

На овој чекор потребно е да ја прикачиме темата од локален компјутер. Темата треба да биде во компресиран фајл (.zip). За тоа да го направиме потребно е да кликнеме на копчето „Upload Theme“, го одбираме .zip фајлот до темата и го прикачуваме.

wordpress-upload-tema-dodadi-tema-chekor-1

Во процесот на прикачување на темата задолжително чувајте го прозорецот од вашиот пребарувач отворен, во спротивно прикачувањето нема да биде успешно. Откако темата ќе се прикачи целосно истата ја активираме исто како и на Чекор 4 од претходно.

Забелешка:

При процесот на прикачување на темата многу често може да се случи грешка поради надминат максимален лимит за прикачување (Upload Max Filesize). За да го зголемите максимално дозволениот лимит за прикачување на фајл прочитајте го упатството од следниот линк.

 

WordPress е најкористената CMS платформа, со коja лесно и бесплатно можете да креирате веб страници и да управувате со нив. Можеби најголемите предности на WordPress во однос на конкурентните платформи се едноставниот и интуитивен кориснички интерфејс, кој е достапен и на македонски јазик, големиот број на бесплатни и премиум темплејти (изгледи) и додатоци (плагини), со чија помош можете и до најмал детал да ја персонализирате вашата веб страница, која ќе ги исполнува сите ваши побарувања. Што од естетски аспект, но и во поглед на функционалноста.

Zemi.mk нуди инсталација на WordPress со еден клик, преку автоматскиот инсталер Softaculous. Sofaculous е достапен како алатка на cPanel и покрај WordPress нуди инсталација на многу бесплатни и премиум скрипти и веб апликации. Автоматската инсталацијата на WordPress е достапна на основните хостинг пакети од Zemi.mk, кои користат и LiteSpeed Веб сервер, креиран со цел – најголема оптимизација на динамички веб страници, какви што се и тие креирани со WordPress.

За да инсталирате WordPress најпрвин најавете се на cPanel со деталите за управување со вашиот хостинг пакет кои ви се доставени на мејл по наплатата и активацијата на истиот. Линкот за најава на cPanel најчесто е imeto-na-vashiot-domen.mk/cpanel.

Откако ќе се најавите кликнете на WordPress иконата, која е прикажана на сликата подолу.

softaculous-instalacija-na-wordpress-cpanel

Одовде ќе бидете пренасочени кон страницата за инсталација на WordPress, каде е потребно да кликнете не копчето „Install“ или „Install Now“.

instalacija-na-wordpress

Потоа ќе ви биде отворена страницата со подесувањата за вашата WordPress инсталација.

 • Software Setup (1 на сликата)
  • Овде е потребно да го зададте URL-то за вашата страница или WordPress инсталација. Под дифолт Softaculous го инсталира WordPress во /wp фолдерот, како претпазливост да не биде презапишана веќепостоечка WordPress инсталација на главниот домен. Доколку за прв пат на вашиот домен инсталирате WordPress најверојатно сакате истиот да го инсталирате во root фолдерот на домено, како би можеле посетителите да пристапат до истиот со впишување само на вашиот домен, без наставката /wp. Доколку полето „In Directory“ го оставите пополнето со wp, вашата WordPress страница ќе биде достапна на ime-na-vashiot-domen.mk/wp, но не и на ime-na-vashiot-domen.mk. За да инсталирате WordPress на главниот домен, избришете го wp од полето „In Directory“ и оставете го празно.
  • Полето за избор на верзија е секогаш подесено на најновата верзија достапна преку Softaculous, што е препорачана верзија за инсталација. Ова поле најчесто треба да остане непроменето.
 • Site settings (2 на сликата)
  • Site name – Овде го внесувате името на вашата веб страница
  • Site description – Овде оди описот за вашата веб страница (името и описот можат лесно да се променат и по инсталацијата преку администраторскиот панел на WorsPress)
  • Enable Multisite – Дали да овозможите повеќе WordPress страници управувани преку еден администраторски панел (ова најчесто останува непроменето и исклучено)
  • Disable WordPress cron – Дали да се исклучи Cron системот на WordPress (и ова е препорачливо да остане непроменето и исклучено)
 • Admin Account (3 на сликата) – Ова се деталите со кои ќе се најавувате на администраторскиот панел во иднина, како би можеле да управувате со вашата WordPress страница. (овие детали се важни и е препорачливо да ги запомните или запишете).
  • Admin Username – Поради поголема заштита ова поле е препорачливо да биде променето и admin да се замени со друго корисничко име по ваша желба (дозволени се само латинични карактери)
  • Admin Password – Ова е лозинката за администраторскиот акаунт и треба да биде доволно комплексна како би пружала поголемо ниво на безбедност.
  • Admin Email – Мејл адреса од администраторот.

setiranje-na-wordpress-instalacija

 • Choose Language (4 на сликата) – Избор на јазик. Овде не е ислистан македонскиот јазик, но, истиот е достапен за избор подоцна, преку администраторскиот панел.
 • Select Plugin(s) (5 на сликата) – Избор на плагини кои ќе бидат иницијално инсталирани на вашата WordPress страница. Препорачливо е да го штиклитрате Limit Login Attempts (Loginizer) кој пружа заштита при BruteForce хакерски напади.

setiranje-na-wordpress-instalacija-2

 • Advance options – Овој сегмент оставете го непроменет доколку не сте поискусен корисник.
 • Select Theme (6 на сликата) – Овде можете да изберете тема (изглед) за вашата WordPress страница од понудените од страна на Softaculous, но можете и да го оставите непроменето доколку веќе имате избрано друга тема или сакате да ја користите основната тема на WordPress. Во иднина преку администраторскиот панел возможна е инсталација и управување со теми.
 • Кликнете на „Install“

setiranje-na-wordpress-instalacija-3

По успешно инсталирање на WordPress ќе ви се отвори страницата на која се прикажани двата најважни линкови кога е една WordPress страница во прашање. Тоа се линкот на веб страницата и линкот за најава на администраторскиот панел.

linkovi-za-wordpress-instalacija

Доколку кликнете на линкот за најава на администраторскиот панел или „Administrative URL“, ќе бидете пренасочени кон истиот без потреба да се најавите со деталите за администраторскиот панел кој ги внесовте претходно. Ова е случај само овојпат. Во иднина при пристапување на линкот за админ панелот ќе мора да внесете корисничко име и лозинка.

wordpress-dashboard

Со клик на главниот линк на страницата ќе бидете пренасочени кон почетната страница на вашата WordPress веб страница.

wordpress-homepage

Основните хостинг пакети од Земи.мк можете да ги погленете на следниот линк.