Zemk.mk – Блог

Posts in the category

Со задоволство ја објавуваме нашата најнова .mk акција. Отсега регистрацијата на саканите .mk домени во Zemi.mk ќе се врши по преполовена цена, од само 399 денари!

За да го регистрирате вашиот .mk домен, појдете на следниот линк, пребарајте го, и следете ги неколкуте лесни чекори за регистрација.

Акцијата е со ограничено времетраење. За крајната дата за користење на истата ќе можете благовремено да се информирате на нашиот блог.

Запознајте ја ВИКИ, Вештачка Интелигенција за Креирање на Имиња интегрирана во платформата на Zemi.mk, која генерира нови идеи за домени базирани на вашето пребарување. ВИКИ користи вештачка интелигенција која им олеснува на нашите клиенти да го пронајдат совршениот домен за нивниот бизнис.

ВИКИ се вози на OpenAI и користи напредни алгоритми и „NLP“ за да предложи домени кои се релевантни, се помнат лесно и се слободни за регистрација.

Со ВИКИ, можете да добиете нови и уникатни идеи за домени за кои можеби порано воопшто и не сте размислувалe. Дополнително, предлага и алтернативни екстензии на домени и ја проверува достапноста на доменот во реално време, заштедувајќи ви време и труд.

Се надеваме дека ВИКИ ќе го олесни начинот на кој нашите клиенти бараат домени, правејќи го процесот побрз, полесен и поефикасен.

ВИКИ е достапна преку страницата за пребарување на домени: https://zemi.mk/search.aspx

Со возбуда ви го претставуваме нашиот најнов веб хостинг пакет „Worgen Pro Unlimited“. Како што сугерира и името, овој пакет, покрај неограничениот сообраќај, нуди и неограничен простор, што ќе ви овозможи слободно да ја развивате вашата веб-страница, без никакви ограничувања. Дополнително, можете да хостирате до 10 различни веб-страници на еден cPanel акаунт, што го прави совршен избор за оние кои сакаат да управуваат со повеќе веб-страници без да се измачуваат со нивно одржување преку посебни хостинг акаунти.

Во срцето на „Worgen Pro Unlimited“ е Cloud инфраструктурата, која гарантира достапност на вашата веб-страница 24/7 (99.9% Uptime), извонредна безбедност и брзина. Со 4GB RAM и 2 јадра (200%) ја добивате потребната моќ за да се справите со скоковите во сообраќајот и да обезбедите беспрекорно корисничко искуство на вашите посетители. Без разлика дали водите мал блог или е-продавница со илјадници производи, „Worgen Pro Unlimited“ може да се справи со сето тоа.

Но, тоа не е се. Пакетот доаѓа до 20% попуст во првата година, бесплатна регистрација на .mk домен како и бесплатен AutoSSL сертификат. Покрај ова, нашиот стручен тим за поддршка ви стои на располагање во секое време, за да ви помогне со какви било проблеми на кои може да наидете.

Она што го издвојува „Worgen Pro Unlimited“ од другите веб хостинг пакети е непобедливата вредност што ја нуди. Со неограничен простор и можност за хостирање на повеќе веб-страници, тој е совршен избор за претприемачи, фриленсери, мали, средни и големи бизниси кои сакаат да заштедат пари без да изгубат од квалитетот на услугата.

*Inodes ограничување: 500.000

Детали за пакетот можете да погледнете на следниот линк: https://zemi.mk/hosting-details.aspx?target=sDtsns7RI87T9f4ViuKfPg%3d%3d

Во деновите на љубовта, поканете ги Вашите најблиски да се приклучат на најдобрата Веб хостинг платформа во Македонија, Zemi.mk, а ние и двајцата ќе ве наградиме со по 3 месеци бесплатно продолжување на датата на валидност на вашите хостинг пакети.

Како да ја искористите акцијата?

Поканете ги вашите пријатели да преминат со нивните веб страници во Zemi.mk со закуп на некој од Pro Веб хостинг пакетите. При регистрација задолжително е во полето „Како дознавте за нас?“ да изберат „Друго“, а во текст полето да го внесат примарниот домен на вашиот хостинг пакет кој сакате да ви биде бесплатно продолжен за 3 месеци. Покрај вашиот, бесплатно ќе биде продолжен и Pro веб хостинг пакетот на вашиот пријател, па така за истата цена наместо 12 месеци, ќе добијат хостинг пакет за 15 месеци.

Како да проверите кој е вашиот примарен домен доколку не сте сигурни?

Најавете се на Zemi.mk (https://zemi.mk/Login.aspx) појдете во контролниот панел, и проверете во делот за хостинг пакети кој е примарен домен за одреден пакет, како што е тоа покажано на сликата.

zemimk-kontrolen-panel-primaren-domen

Услови за користење на акцијата:

Хостинг пакети подобни за користење на акциската понуда за бесплатно продолжување од 3 месеци се веќепостоечки Pro веб хостинг пакети  заклучно со 12.02.2023, и нови хостинг пакети регистрирани од нови корисници, со примарен домен кој никогаш не бил хостиран во Zemi.mk.

Нашиот тим ќе врши проверка за исполнување на условите за користење на акцијата. Доколку се утврди дека одреден корисник или корисници не ги исполнуваат или не ги почитуваат условите за користење на акцијата ќе им биде оневозможено користењето на истата.

Пакетот ќе биде активиран, бесплатниот .mk домен регистриран/обновен за една година, а датата на валидност на пакетите продолжена за три месеци, доколку корисникот при регистрација во полето за „Како дознавте за нас?“ избрал друго, и во текст полето го внел примарниот домен на неговиот пријател кој го поканил да премине во Земи.мк, а притоа ги исполнува условите за користење на акцијата.

Еден корисник може да повика повеќе познаници да ги префрлат своите веб хостинг услуги во Zemi.mk, а неговиот хостинг пакет ќе биде продолжен повеќекратно по три месеца.

Земи.мк го задржува правото да ги менува условите или да ја прекине акцијата во секое време или да одбие барање за користење на акцијата. Доколку корисникот не е задоволен од одлуката за ограничување на правото за користење на акцијата може да побара рефундирање на средствата. Доколку правото за бесплатна регистрација или обнова на .mk домен е реализирано, ќе му бидат рефунцирани само остатокот од уплатените средства за Pro веб хостинг пакетот, а хостинг пакетот ќе биде избришан.

Не е дозволено регистрирање на нови хостинг пакети од постоечки корисници како би ги искористиле поволностите на акцијата.

Не е дозволено спамирање и други неетички видови на комуникација со цел промоција на вашиот примарен домен за повеќекратно продолжување на вашиот хостинг пакет. Доколку дојдеме до сознание дека сте ги прекршиле правилата на акцијата вашиот хостинг пакет ќе биде вратен на првичната дата на валидност, пред почетокот на оваа акција, или датата на валидност доколку во меѓувреме сте извршиле обнова на пакетот.

Акцијата почнува на 12.02.2023, а завршува за 14 дена. Земи.мк го задржува правото да ја менува крајната дата за учество во акцијата.

Во оваа статија, ќе ви покажеме како лесно да ја ресетирате лозинката на WordPress од phpMyAdmin.

 

Зошто да ја ресетирате лозинката на WordPress преку phpMyAdmin?

WordPress има имплементирано многу лесен начин за ресетирање на изгубената лозинка. Можете едноставно да отидете на екранот за најавување на вашата веб-страница на WordPress и да кликнете на линкот „Ја изгубивте лозинката?“.

phpmyadminlostyourpassword

Кликнете на ‘Ја изгубивте лозинката?’

Кога ќе кликнете на линкот, ќе бидете пренасочени на страницата за ресетирање лозинка. Откако ќе го внесете вашето корисничко име или мејл адресата, WordPress ќе испрати линк за ресетирање на лозинката до мејл адресата од вашата сметка.

Меѓутоа, доколку немате пристап до мејл адреса, или доколку вашата WordPress страница не успее да ви испрати мејл, тогаш нема да можете да ја ресетирате вашата лозинка на овој начин.

Во ваква ситуација, ќе треба да ја ресетирате лозинката директно во базата на податоци. Најлесен начин да го направите тоа е со користење на phpMyAdmin алатката од cPanel.

Прво, треба да се најавите на контролниот панел од вашиот хоситнг (cPanel). Следно, треба да отидете во делот Бази на податоци каде што можете да кликнете на иконата phpMyAdmin.

phpmyadminhostingaccount

Ова ќе ја стартува апликацијата phpMyAdmin каде што треба да ја изберете вашата база на податоци на WordPress.

phpmyadminselectdatabase

Откако ќе се отвори phpMyAdmin од левата страна ќе ви бидат излистани креираните бази на вашиот хостинг. Отворете ја базата од страницата на која треба да ја ресетирате лозинката за најава. Од таа база треба да ја побарате табелата wp_users (често пати префиксот wp_ може да биде и друг) во оваа листа и да кликнете на линкот Browse веднаш до неа.

phpmyadminwpusersbrowse

Сега ќе ги видите сите креирани корисници во оваа база. Одете напред и кликнете на копчето за уредување веднаш до корисничкото име чија лозинка сакате да ја промените.

phpmyadminedituser

PhpMyAdmin ќе ви покаже форма со сите полиња со информации за корисникот.

Ќе треба да ја избришете вредноста во полето user_pass и да ја замените со вашата нова лозинка. Под колоната за функции, изберете MD5 од паѓачкото мени и потоа кликнете на копчето Go на дното на формата.

phpmyadminmd5newpassword

Вашата лозинка ќе биде енкриптирана со помош на MD5 хашот и потоа ќе се зачува во базата на податоци.

Браво! Успешно ја променивте лозинката за најава на WordPress користејќи phpMyAdmin.

Cloud технологијата е органски развој на традиционалната серверска инфраструктура како одговор на сѐ поголемите и софистицирани барања на корисниците и бизнис заедницата која е во постојана потрага по нова, добро организирана и безбедна IT инфраструктура.

Со особено задоволство би сакале да ве имформираме дека во 2022 година целосно ја завршивме трансформацијата на нашата серверска инфраструктура и извршивме речиси целосен трансфер на услугите на Јавна Cloud инфраструктура, што претставуваше и стратешка заложба на нашата компанија.

Па така, вашите веб страници хостирани на споделените (shared) хостинг пакетите од Zemi.mk (со исклучок на МК пакетите) сега во целост ги користат придобивките од Јавната Cloud инфраструктура на едни од водечките светски Cloud провајдери: Linode, OVHCloud и Amazon AWS, а во блиска иднина и Google Cloud, Microsoft Azure и Digital Ocean.

Кои се предностите на Cloud инфраструктурата во однос на традиционалната?

1. Сигурност: Провајдерите на Јавни Cloud услуги поседуваат повеќе дата центри и дополнотелни робустни системи за заштита кои обезбедуваат највисоко ниво на достапност на вашите Веб страници дури и во случај на хардверски дефект. 

Во случај на проблем, вашите Веб страници и останати податоци автоматски ќе бидат префрлени на нови хостинг системи без пречки и даунтајми. На традиционален Веб сервер, неисправен диск може да предизвика слаби перформанси или загуба на податоци. Но, ова не е случај со Cloud провајдерите кои ги користиме.

2. Безбедност: Провајдерите на Јавни Cloud услуги инвестираат многу во безбедносни мерки за заштита на податоците. Тие нудат напредни безбедносни мерки, какви што се енкриптирање и повеќе слоеви на безбедност.

3. Скалибилност: Ова е од особена важност за споделени (shared) хостинг услуги. Можноста брзо, ефикасно и лесно да се изврши алокација на серверски ресурси на минимум го сведува ризикот од пекин на вашите услуги поради преоптовареност на серверите или истиот воопшто не постои.

На почетокот на новата 2023 година, со трансферот и на последните акаунти на Cloud, ќе ви посакаме топло добредојде на Облакот! ☁️

Споделените „Pro“ Веб хостинг пакети од Zemi.mk можете да ги погледнете на следниот линк: https://zemi.mk/hosting.aspx

Оваа празнична сезона во Zemi.mk подготвивме нова „блескава“ промоција за нашите корисници, а следните 30 дена ги посветуваме на еден од нашите херои на Облакот, „XMAS Gnome“. Новогодишниот промотивен пакет од услуги „XMAS Gnome“, како додаток за новорегистрираните .mk домени во Zemi.mk, сега за цена од 799 денари доаѓа со годишна регистрација на .mk домен и дополнително 6 месеци Веб хостинг пакет „Gnome Pro“ со 10GB супер брз SSD простор, во вредност од 999 денари, целосно бесплатно.

„XMAS Gnome“ – регистрација на .mk домен на 1 година и бесплатен Веб хостинг „Gnome Pro“ за период од 6 месеци.

Новорегистрираниот .mk домен се обновува по една година по актуелната цена за обнова на .mk домени, која во моментов изнесува 649 денари. Хостинг пакетот ќе можете да го обновите по 6 месеци по редовната цена од 1.999 денари за период од една година.

При нарачка на „XMAS Gnome“ ќе ви биде креиран бесплатен хостинг пакет за период од 6 месеци, со примарен домен .mk доменот кој го регистриравте при нарачка, без можност за негова промена во следните 6 месеци.

„XMAS Gnome“ промоцијата можат да ја користат нови и веќе постоечки клиенти на Zemi.mk.

Промоцијата „XMAS Gnome“ ќе биде активна од 19.12.2022 до 20.01.2023 година.

Zemi.mk го задржува правото да врши измени на условите и својствата на промоцијата.

Добропознатите херои на облакот, Gnome, Tauren и Worgen од Zemi.mk, овој Black Friday доаѓаат во своето BF издание, со речиси истите перформанси и попуст од неверојатни 80%, во првата година!

Gnome BF / 10GB SSD простор / 1 хостиран домен – 399 денари.

Цената е за првата година, од следната се обновува по цена од 1.999 денари за една година.

Tauren BF / 20GB SSD простор / 3 хостирани домени – 599 денари.

Цената е за првата година, од следната се обновува по цена од 2.999 денари за една година.

Worgen BF / 50GB SSD простор / ∞ хостирани домени – 899 денари.

Цената е за првата година, од следната се обновува по цена од 4.499 денари за една година.

Правила за користење на акцијата:

– Веб хостинг акцијата „Black Friday / 2“ започнува на 25. ноември, во 00.00 часот и е достапна исклучиво за нови корисници и домени кои никогаш не биле хостирани во Земи.мк.

– Акцијата завршува 24 часа од времето на почеток, со можност за продолжување. НАДОПОЛНЕТО: Black Friday 2022 акцијата ќе заврши во понеделник, 28. ноември 2022, во 23.59 часот.

– Доколку се утврди дека веќепостоечки корисник на веб хостинг услугите од Земи.мк закупил пакет по „Black Friday 2022“ акциска цена, пкетот ќе му биде суспендиран, а средствата рефундирани во целост.

– BF пакетите ќе бидат активирани по проверка за подобност на корисникот за користење на акцијата.

– Доколку во иднина на „BF“ пакетите се хостираат домени кои веќе биле хостирани во Земи.мк, или се утврди обид за злоупотреба од веќепостоечки корисници, пакетот ќе биде суспендиран, без можност за рефундирање на средствата.

Повеќе детали за BF пакетите можете да најдете на следниот линк: https://zemi.mk/blackfriday-web-hosting.aspx

Како одговор на фидбекот од корисниците, Zemi.mk го претстави новиот „Mini“ Веб хостинг пакет наменет за компании и корисници кои допрва го стартуваат своето онлајн делување. Новиот пакет доаѓа со речиси истите моќни перформанси како и неговите „Pro“ претходници, но со значително помал простор од 1024MB, по цена од само 999 денари, годишно!

Мини“ може да се користи само со новорегистрирани .mk домени во Земи.мк.

Повеќе детали за новиот Веб хостинг пакет можете да најдете на следниот линк: https://zemi.mk/mini-web-hosting.aspx

Доколку просторот не е доволен за вашите потреби разгледајте ги „Pro“ пакетите со простор од 10 до 50GB на следниот линк: https://zemi.mk/hosting.aspx

Од следната година .mk доменот се обновува засебно по цена од 649 денари или актуелната цена за обнова на .мк домени.

Цената за обнова за .mk домени од 01.07.2022 ќе биде зголемена за 18%, на 649 денари, за една година.

Земи.мк продолжува да биде домен регистрар и Веб хостинг провајдер со најповолни цени и услови во однос на врвниот квалитет на услугите кои го уживаат илјадниците наши корисници, на што, како тим, сме особено горди.

Промената на цената по цели 7 години се должи на зголемените трошоци за испорака на услугите и, одржување и унапредување на квалитетот на истите.

Цената од 649 денари се однесува на обнова на .mk домени за една година. Цените за обнова на повеќе години наскоро ќе бидат објавени на следниот линк: https://zemi.mk/domain.aspx